طراحی وب راهکارهای وب

RSS چیست ؟

RSS چیست ؟

RSS به قولي سرنام REALLY SIMPLE SYNDICATION و به قول كمي حرفه‌اي‌ترها سرنام RDF SITE SUMMARY است. ولي RSS سرنام هر چه باشد، پديده‌اي است كه امكان جمع‌آوري اطلاعات و اخبار را از سايت‌هاي مختلف فراهم مي‌كند بدون اين كه مجبور باشيد از اين سايت به آن سايت سر بزنيد. ويژگي RSS هم مثل بقيه تكنولوژي‌هاي خوب، در سادگي آن است :يک فرمت سريع و استاندارد، شبيه همان بولتن‌هاي خبري است منتها به شكل الكترونيك. امروزه اكثر سايت‌هاي وب مهم به اين بولتن‌ها مجهز هستند، از وبلاگ‌هاي شخصي گرفته تا سايت‌هاي خبرگزاري‌هاي بزرگ دنيا. براي گرفتن اين بولتن‌ها كافي است نرم‌افزار مناسب اين كار را در اختيار داشته باشيد و بولتن مورد نظر را مشترك شويد. شايد فكر كنيد خواندن خبرها كه كاري ندارد، به صفحه اصلي سايت مي‌رويم و خبرها را مي‌خوانيم. اما حالتي را در نظر بگيريد كه بخواهيد 50 سايت مختلف را ببينيد و تازه معلوم نيست اين سايت‌ها اصلاً خبر جديدي داشته باشند يا نه. با RSS نيازي نيست به 50 تا سايت سر بزنيد. كامپيوتر شما به طور خودكار و با زمان‌بندي مشخص با اين سايت‌ها تماس مي‌گيرد و جديدترين خبرها و اطلاعات را دانلود مي‌كند. بنابراين، فقط از يك پنجره مي‌توانيد تمام اتفاقات روز را مشاهده كنيد. بدين ترتيب هم در وقت‌تان صرفه‌جويي كرده‌ايد، و هم در اين همه اطلاعات اضافي كه در وب وجود دارد گرفتار نشده‌ايد.

 

انتشار و جمع‌آوري

RSS به دو شكل ايفاي نقش مي‌كند: وقتي كه خودتان اطلاعاتي داريد كه مي‌خواهيد منتشر كنيد و در اختيار ديگران قرار دهيد، كار <نشر> يا SYNDICATION را انجام مي‌دهد و زماني كه بخواهيد اطلاعاتي را به دست آورده و مورد استفاده قرار دهيد، كار <گردآوري> يا AGGREGATION را برعهده مي‌گيرد. ابتدا به نقش گردآوري RSS مي‌پردازيم و بعد توضيح مي‌دهيم كه چگونه بولتني خبري درست كنيد كه ديگران بتوانند بخوانند.هيچ‌كس نياز ندارد هر روز تمام خبرهاي دنيا را بخواند، بلكه هر كسي بسته به علاقه، شغل، يا وظيفه‌اي كه دارد فقط بعضي از خبرها را مي‌خواند. براي اين منظور به يك ابزار گردآوري احتياج داريم كه بتواند به طور خودكار به سراغ سايت‌هايي برود كه به اشتراك آنها درآمده‌ايم.ابزارهاي گردآوري در بازار و اينترنت فراوان يافت مي‌شود، هم رايگان و هم غيررايگان، هم مستقل و هم الحاقي (از جمله NEWSGATOR كه براي 2003OUTLOOK طراحي شده است). يكي از اين برنامه‌هاFEEDDEMON نام دارد. اين برنامه، يكي از ابزارهاي گردآوري اخبار است كه به صورت مستقل كار مي‌كند و غيررايگان است.

كدام ابزار گردآوري خبر از همه بهتر است‌

درست است كه ماFEEDDEMON را خيلي دوست داريم، ولي برنامه‌هاي ديگري هم وجود دارند:

SHARPREADER :اين برنامه رايگان است و ظاهري شبيه به OUTLOOK EXPRESS دارد. به راحتي مي‌توان با آن در اينترنت گشت زد، يعني به عنوان مرورگر نيز قابل استفاده است. www.sharpreader.com

NEWSGATOR :برنامه‌اي الحاقي كه داخل MICROSOFT OUTLOOK مي‌نشيند و امكان مشاهده نامه‌ها و خبرهاي پست‌شده را به طور همزمان براي شما فراهم مي‌سازد. www.newsgator.com

BLOGLINES :روي وب كار مي‌كند. پس بنابراين رابط كاربري آن خيلي آزاردهنده است. ولي خوبي آن اين است كه از هر كجاي دنيا و با هر كامپيوتري مي‌توانيد به خبرهاي خود دست پيدا كنيد. www.bloglines.com

ابتدا گزيده اخبار

خيلي بد مي‌شد اگر مجبور بوديم بعد از خواندن تمام يك خبر تازه متوجه بشويم كه به آن خبر علاقه داشته‌ايم يا نه. بسياري از سايت‌ها چكيده خبرها را در بولتن‌هاي RSS قرار مي‌دهند و بسياري ديگر عكس‌ها و تصاوير را حذف مي‌كنند و يك سري از سايت‌ها، خلاصه خبرها را با جمله‌بندي متفاوتي روي RSS مي‌گذارند. خوبي اين خلاصه‌ها اين است كه مستقيم به سراغ همان خبري مي‌رويد كه علاقه داريد بدانيد، نه اين كه ابتدا به صفحه شروع سايت برويد و از آنجا تازه نگاه كنيد ببينيد خبر جديدي وجود دارد يا نه. اگر قابليت RSS فقط در همين يك مورد بود، باز هم بي‌نهايت به درد مي‌خورد (در واقع بسياري از مردم فقط به دنبال همين يك چيز هستند). ولي قابليت‌هاي RSS فراتر از اين چيزها است. از آنجا كه برنامه گردآوري خبر به تمام اطلاعات دسترسي دارد، اين امكان فراهم است كه در ميان آنها جستجو كرده و آن چه را شما خواسته‌ايد برايتان بياورد. سايت‌هاي چونFEEDSTER.COM امكاناتي دارند شبيه به GOOGLE كه در ميان سايت‌هاي مورد‌حمايت خود به جستجو مي‌پردازند. با اين تفاوت كه به طور خودكار در فواصل زماني مشخص جستجو را تكرار كرده و تازه‌ترين اطلاعات را در اختيار شما مي‌گذارند.

اطلاعات بيشتر

خيلي‌ها وسوسه مي‌شوند كه درباره هر چيزي و هر كسي خبر جمع كنند، اما اين كار زياد هم خوب نيست،چون آخرش چيزي نمي‌ماند جز يك عالم خبر و حرف و حديث. تا بياييد تمام خبرها و اطلاعات رسيده را بخوانيد، موقع بروز شدن مي‌شود و روز از نو و روزي از نو. دوباره بايد خبرهاي جديد را بخوانيد. به جاي جمع كردن همه نوع خبر، فقط در سايت‌هايي مشترك بشويد كه اطلاعات ارزشمند و قابل توجهي دارند و به تدريج سايت‌هاي كم‌استفاده را از فهرست خود پاك كنيد. براي تفكيك و دسته‌بندي اطلاعات، از هر ابزاري كه برنامه در اختيارتان گذاشته استفاده كنيد. حتي شايد بهتر باشد سايت‌هاي كم اهميت‌تر را در يك دسته جمع كنيد تا همچنان قابل جستجو باشند، ولي هر دفعه كه برنامه را اجرا مي‌كنيد بي‌جهت حجمي از اطلاعات را به كامپيوترتان سرازير نكنند. براي اين منظور، ابزار جستجو بهترين يار شما خواهد بود. در اين راستا، سرويس اينترنتي BLOGLINES خيلي خوب است. با اين سرويس مي‌توانيد با اطمينان كامل به دنبال (مثلاً) آخرين خبرها درباره دادگاه مايكروسافت بگرديد، بدون اين كه ميان هزاران خبر رنگارنگ سردرگم شويد.

عطش خبر

براي يافتن و خواندن بولتن‌ها دو روش عمده وجود دارد. روش اول كه بسيار بديهي‌ به نظر مي‌رسد اين است كه به سراغ سايت مورد نظر رفته و به دنبال قسمت بولتن خبري آن سايت بگرديد. رايج‌ترين راه براي نشان دادن اين بولتن‌ها، نمايش دكمه نارنجي رنگ كوچكي است كه عبارت XML روي آن نوشته شده، ولي بعضي سايت‌ها هم مستقيماً يك لينك متني (غالباً با نوشته‌اي به صورت RDF يا ATOM )را براي اين منظور نمايش مي‌دهند. در برنامهFEEDDEMON و بسياري ديگر از برنامه‌هاي غيررايگان گردآوري خبر، وقتي URL صفحه اصلي سايت را به برنامه مي‌دهيم، خودشان قسمت بولتن را پيدا و به فهرست اضافه مي‌كنند.در هر برنامه‌اي، اضافه كردن بولتن به فهرست بولتن‌هايي كه براي خود تهيه كرده‌ايد به شيوه متفاوتي انجام مي‌شود. بعضي برنامه‌ها، از جمله NEWSGATOR ، به طور خودكار به منوي محتوايي اينترنت اكسپلورر (منويي كه با كليكِ راست ظاهر مي‌شود) اضافه مي‌شوند. بعضي ديگر، از كاربر مي‌خواهند كه خودش لينك را انتخاب كند و به صحنه بياورد. در اين برنامه‌ها كافي است روي لينك مربوطه كليكِ راست كرده و با انتخابSHORTCUT ، گزينه NEW FEEDS را باز كنيد. درFEEDDEMON ، اين قسمت در منوي FILE گزينه NEW آمده است. با انتخاب گزينه I WILL ADD THE URL OF THIS NEWSFEED آدرس مربوطه را در كادر مقابل بنويسيد يا بچسبانيد. بعد از تعيين نام براي اين بولتن جديد، روي دكمه‌هاي OK كليك كنيد تا به صفحه اصلي برنامه برگرديد.تنها موردي كه بايد دقت داشته باشيد اين است كه ببينيد سايتي كه مشترك آن شده‌ايد محدوديتي در تعداد دفعات دسترسي به خبرها گذاشته است يا نه. به عنوان نمونه، SLASHDOT نمي‌گذارد بيشتر از حد معيني در هر ساعت به خبرهايش دسترسي پيدا كنيد.

 

بولتن‌نويسي‌

اگر بخواهيد در سايت وب خود قابليت RSS را بگنجانيد، هيچ نيازي به سرور آنچناني يا نرم‌افزارهاي گران‌قيمت نداريد. تقريباً تمام ابزارهاي وبلاگ‌سازي و مديريت محتوا مي‌توانند بدون هيچ زحمتي براي شما RSS توليد كنند. هر وقت اطلاعات جديدي را به سايت خود پست كنيد، بولتن شما به طور خودكار در يك فايل جداگانه بروز خواهد شد.

 

وقت عمل

نحوه استفاده از RSS وبلاگ ها

براي اينکه اولين تجربه استفاده از RSS يک وبلاگ را داشته باشيد ما شما را قدم به قدم راهنمايي ميکنيم تا شما هم به جمع استفاده کنندگان RSS بپيونديد . در اين آموزش ما از يک RSS READER آنلاين استفاده خواهيم کرد .

۱- در اين مرحله شما نياز به يک اکانت جيميل داريد تا بتوانيد از GOOGLE READER استفاده کنيد . به صفحه اصلي گوگل برويد و SIGN IN کنيد تا گوگل ، شما را شناسايي کند . حالا به آدرس WWW.GOOGLE.COM/READER برويد تا وارد صفحه RSS READER گوگل شويد .

۲- RSS هر وبلاگ با نمايش يک لينک در وبلاگ نشان داده شده است . به يک وبلاگ برويد و لينک RSS آن را با کليک راست COPY کنيد .

۳- حالا در صفحه GOOGLE READER ، در قسمت آدرس ، RSS را در جعبه جستجوي بالاي صفحه کپی کنید و ENTER را بزنيد . گوگل با استفاده از لينک معرفي شده ، آخرين پستهاي سايت مذکور را به شما نمايش ميدهد. براي اينکه اين RSS به مجموعه RSS هاي شما اضافه شود دکمه SUBSCRIBE را فشار دهيد .

شما يک RSS را با موفقيت به GOOGLE READER خود اضافه کرديد . براي ساير سايت ها نيز ميتوانيد عمل فوق را تکرار کنيد.

 

حذف يک RSS :

براي حذف کردن يک RSS از ليست RSS هاي خود در GOOGLE READER دکمه EDIT SUBSCRIBTIONS را در بالاي صفحه فشار دهيد . ليستي از RSS هاي شما در کادر بالاي صفحه به نمايش در خواهد آمد . روي RSS مورد نظر کليک کنيد و دکمه UNSUBSCRIBE را فشاردهيد تا اين لينک از RSS هاي شما حذف گردد.

درباره نویسنده

یک وب

یک‌وب ، تنها یک وب نیست

2 دیدگاه

دیدگاهتون رو ارسال کنید